Neapolská, Rímska, Pala e Pinsa – všetko na pizzu nájdeš tu.

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Najlepšie cesto na pizzu: 4 overené recepty

Pizza patrí medzi najobľúbenejšie jedlá na svete a tajomstvo dokonalej chuti spočíva práve v ceste. Ak nemáte čas na pravú taliansku prípravu cesta, prinášame aj alternatívy v rýchlej verzii. Môžete si tak pripraviť pizzu bez droždia či bez kysnutia. Ak však chcete autentický taliansky zážitok, siahnite po recepte na pravú neapolskú pizzu. Základom každej perfetto pizze sú pravé talianske ingrediencie, ktoré z cesta urobia zážitok.
8. 10. 2025Perfetto

Talianske označenia múk

Talianske múky majú iné značenie ako tie slovenské. Múka sa označuje podľa obsahu minerálov (zvyšky obalu zrna) a jemnosti mletia. Čím nižšie číslo, tým je múka čistejšia a jemnejšia.

  • Tipo 00 → najjemnejšie mletá, veľmi biela, zodpovedá našej hladkej múke. 
  • Tipo 0 → o niečo hrubšia než 00, stále jemná, tiež veľmi podobná hladkej, niekedy bližšie k polohrubej.
  • Tipo 1 a 2 → viac vlákniny, tmavšia múka, polohrubá až celozrná múka.
  • Integrale → celozrnná múka.

Obsah lepku a „sila múky“

Taliani bežne uvádzajú aj tzv. „W hodnotu“ (sila múky = schopnosť tvoriť lepok a udržať bubliny pri kysnutí).

  • W 170–200 = slabšia múka (sušienky, koláče).
  • W 250–320 = stredná múka (pizza, chlieb).
  • W 350+ = silná múka (dlhé kysnutie, panettone).

U nás sa to neuvádza, preto je niekedy ťažšie nájsť múku vhodnú na pravú pizzu. Preto napr. na pizzu Taliani používajú špeciálne 00 pizza múky s vyšším obsahom lepku, ktoré u nás bežná hladká múka nemusí mať a pizza potom nedrží takú elasticitu.

1. Najjednoduchšie kysnuté cesto na pizzu

Ak hľadáte jednoduché cesto na pizzu, toto je recept, ktorý zvládne každý. S pravými italiano ingredienciami bude pizaa chutiť ako talianska.

Ingrediencie:

Postup:

1. V mise zmiešajte múku, soľ a droždie.
2. Pridajte vlažnú vodu a olej, vymieste hladké cesto.
3. Zakryte a nechajte kysnúť 1 hodinu.
4. Vytvarujte, obložte podľa chuti a pečte pri teplote 250 °C asi 10–12 minút.

Najpredávanejšie badge image
Na sklade
2,99  €
Najpredávanejšie badge image
Na sklade
3,22  €
Najpredávanejšie Pizzove dni badge image
Na sklade
4,45  €
badge image
Na sklade
16,60  €

2. Rýchle cesto na pizzu bez droždia

Nemáte čas čakať na kysnutie a potrebujete rýchly recept na pizzu? V tom prípade skúste toto jednoduché a rýchle cesto na pizzu bez droždia. Je ľahké, tenké, ale aj krehké, pripomína skôr placku alebo tortillu. Je super rýchle, môže sa však lámať, keď sa vychladí.

Ingrediencie:

Postup:

1. Zmiešajte všetky ingrediencie, vypracujte hladké cesto.
2. Vytvarujte cesto do tenkého tvaru.
3. Pridajte na pizzu oblohu podľa vlastnej chuti a pečte 8–10 minút pri teplote 220 °C.

3. Najlepšie cesto na pizzu bez kysnutia

Kombinácia gréckeho jogurtu s práškom do pečiva  dodá cestu vláčnosť a mäkkosť. Prášok do pečiva mu pomôže trocha sa zdvihnúť. Cesto je mäkké, jemne nadýchané, ale zároveň má chrumkavý spodok – viac sa približuje klasickej pizzi. Výhodou je, že chutí viac ako „pravé“ cesto a nie je také suché.

Ingrediencie:

Postup:

1. Všetko spolu premiešajte a vypracujte cesto.
2. Vyvaľkajte a rovno použite – nemusí kysnúť.
3. Pečte 10–12 minút pri teplote 220 °C.

badge image
Na sklade
2,42  €
Najpredávanejšie Pizzove dni badge image
Na sklade
1,45  €
Chladené Najpredávanejšie Pizzove dni Zľava 10% badge image
Na objednávku
2,62  € 2,36  €

4. Pravé talianske cesto na pizzu

Ak chcete autentickú chuť ako z Neapola či Ríma, tu je recept na pravé talianske cesto na pizzu, ktoré je základom pre Margheritu či iné klasiky. „Pravá talianska pizza“ má svoje pravidlá a dokonca existuje oficiálna ochrana pôvodu „Pizza Napoletana STG“ (Specialità Tradizionale Garantita), ktorá presne definuje, čo je pravá neapolská pizza.

Legenda hovorí, že Pizza Margherita vznikla v roku 1889, keď ju pizza majster Raffaele Esposito pripravil pre kráľovnú Margarétu Savojskú. Farby paradajok, mozzarelly a bazalky symbolizovali taliansku vlajku. V roku 2017 bola „neapolská pizzaiuola“ (umenie výroby pizze) zapísaná do UNESCO zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva.

Základné fakty ohľadom neapolskej pizze:

  • Hovorí sa jej „matka“ všetkých moderných pízz a patrí k talianskemu kultúrnemu dedičstvu.
  • Prvé recepty siahajú až do 18. storočia.
  • Tvaruje sa ručne, bez valčeka! Okraje sa nechávajú nafúknuť.
  • Používa sa len niekoľko základných presne definovaných ingrediencií.

 

Ingrediencie:

  • 1600-1800 g múky typu „00“
  • 1000 ml studenej vody (závisí od teploty a času)
  • droždie (čerstvé 0,32g, suché 0,19g)
  • 40-60g morskej soli

Postup:

1. Do misy alebo miesiča nalejeme studenú vodu, pridáme soľ a rozmiešame. Prisypeme cca 20 % múky a miešame 30 sekúnd.
2. Do malého pohárika dáme trochu vlažnej vody v ktorej rozpustíme droždie a pridáme do cesta. Postupne pridávame zvyšok múky, kým sa všetko neabsorbuje. Miesime 16 – 17 minút v miesiči na 1 rýchlosti a 2,5 minúty na 2 rýchlosti. Cesto by nemalo presiahnuť teplotu 25°C a daný čas miesenia.
3. Cesto vyberieme na pracovnú dosku a prikryjeme vlhkou utierkou. Necháme ležať min 30-60 minút.
4. Rozdelíme cesto na guličky po 250-280 gramov, uložíme do pizza boxov a prikryjeme. Necháme pri izbovej teplote 22°C po dobu 16 - 18 hodín.
5. Guľky vyberieme špachtľou, obalíme v semolínovej alebo v pôvodnej múke. Rozťahujeme cesto ručne, bez valčeka.
6. Pečieme v peci na 420 – 480 °C približne 90 – 120 sekúnd.

Nemáte pizza pec? Nastavte rúru na maximum a predhrejte ju 30-45 minút, aby bola poriadne rozpálená. Použite pizza kameň alebo oceľovú platňu. V rúre môžete zapnúť horný gril, ktorý napodobí pec na drevo. Držte sa krátkeho pečenia 5-7 minút. Pizza by mala mať chrumkavý spodok a mäkký okraj.

Pizzove dni badge image
Na sklade
629,87  €
Pizzove dni badge image
Na sklade
39,99  €

Zaujímajú Vás ďalšie typy pravej talianske pizze? Pripravte si pravú Rímsku pizzu alebo pizzu Pala e Pinsa. Pozrite si naše recepty nielen na pizzu. Všetko na prípravu pizze nájdete na tomto linku vrámci pizzových dní:

Pizzové dni