Neapolská, Rímska, Pala e Pinsa – všetko na pizzu nájdeš tu.

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Burrata a mozzarella: Aký je rozdiel medzi týmito syrmi?

5. 10. 2025Perfetto

Keď sa povie Taliansko, mnohým sa vybaví vôňa čerstvých paradajok, kvapka panenského olivového oleja a samozrejme – syr. Dva z najznámejších hrdinov tejto kuchyne, mozzarella a burrata, na prvý pohľad vyzerajú ako súrodenci. Obe biele, jemné a tvarované do guľôčok. Ale akonáhle ich ochutnáte, zistíte, že rozdiel medzi nimi je ako deň a noc.

Mozzarella je klasika – pevnejšia, elastická a svieža, ideálna na pizzu či do šalátu caprese. Burrata je jej krémovejšia sestra, ktorá vás po prvom rozkrojení prekvapí tekutým srdcom plným smotanovej náplne. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme, odkiaľ tieto syry pochádzajú, čo ich odlišuje a prečo sa oplatí mať obidva doma.

7 zaujímavostí o mozzarelle a burrate


Aby ste porozumeli rozdielu medzi týmito dvoma druhmi čerstvého syra, pozrime sa na ich pôvod a vlastnosti. 

  1. Rozličný pôvod 
    Hoci si ich ľudia často mýlia, mozzarella a burrata sa zrodili v dvoch úplne odlišných regiónoch Talianska.

    Mozzarella pochádza z Kampánie – konkrétne z okolia Neapola a oblasti okolo mestečka Caserta. Tu sa už v stredoveku pásli vodné byvoly a práve z ich mlieka vznikla legendárna Mozzarella di Bufala Campana DOP. Jej názov je odvodený od slova „mozzare”, čo znamená „odtrhnúť“ – keďže majstri syrári ručne odtŕhajú kúsky syrového cesta. Mozzarella sa tak stala tradičným symbolom neapolskej kuchyne, ideálna na pizzu či caprese.

    Burrata má svoj domov o pár stoviek kilometrov južnejšie – v Apúlii, konkrétne v mestečku Andria. Tento syr vznikol relatívne nedávno, na začiatku 20. storočia, ako praktické riešenie, aby sa zužitkovali zvyšky mozzarelly a smotany. Miestni syrári vymysleli, že tieto kúsky ukryjú do tenkej „škrupinky“ z mozzarelly – a tak sa zrodila burrata. Dnes je to gastronomický poklad Apúlie, ktorý si získal obdiv po celom svete.

    Takže kým mozzarella nesie v sebe históriu a tradíciu, burrata je skôr mladšia sestra, no o to viac prekvapivá a exkluzívna.

  2. Konzistencia syrov burrata a mozzarella
    Kým mozzarella je pevná, elastická a po odtrhnutí sa pekne „ťahá“, burrata je úplne iný príbeh. Na prvý pohľad vyzerá ako guľôčka mozzarelly, no vo vnútri ukrýva krémové srdce zo stracciatelly a čerstvej smotany.

    Práve toto tajomstvo robí burratu jedinečnou. Syrár najskôr vytvaruje tenkú „obalovú vrstvu“ z mozzarelly a potom ju naplní kúskami natrhanej mozzarelly (tzv. stracciatella) zmiešanej so smotanou. Preto je vnútro burraty také tekuté a po rozkrojení doslova vytečie na tanier.

    Zatiaľ čo mozzarella si drží svoj tvar a perfektne sa hodí na zapekanie, burrata je ako prekvapenie ukryté vo vnútri – ideálna na studené pokrmy alebo ako luxusný doplnok k čerstvo upečenej pizze či pinsa chlebu.

  3. Byvolia či kravská?
    Nie je syr ako syr. V Taliansku sa totiž vyrába mozzarella aj burrata dvojako – z byvolieho alebo z kravského mlieka.

    Mozzarella di Bufala Campana DOP je najtradičnejšia verzia, chránená označením pôvodu. Vyrába sa výlučne z mlieka vodných byvolov, ktoré je bohatšie na tuky. Vďaka tomu má syr intenzívnejšiu, mierne kyslastú chuť a šťavnatejšiu, jemne hebkú textúru. Je to gurmánsky zážitok – PURO, autentický, často servírovaný s čerstvými paradajkami a bazalkou.

    Mozzarella z kravského mlieka, známa ako fior di latte, je jemnejšia, neutrálnejšia a cenovo dostupnejšia. Je ideálna na každodenné varenie – od pizze cez lasagne až po sendviče.

    A čo burrata? Najčastejšie sa vyrába z kravského mlieka, vďaka čomu je krémová a jemná. No existuje aj Burrata di Bufala, ktorá spája smotanovú plnku s intenzívnou chuťou byvolieho mlieka. Je to lahôdka pre skutočných milovníkov talianskych syrov – a nájdete ju aj v našej ponuke mliečnych výrobkov.

  4. Jedia sa inak
    Mozzarella sa často zapeká, či už na pizzi, v lasagniach alebo v sendvičoch. Burrata sa naopak servíruje čerstvá, s paradajkami, rukolou a kvapkou olivového oleja.

  5. Životnosť
    Mozzarella vydrží o niečo dlhšie, burrata je však čerstvá delikatesa, ktorá chutí najlepšie ihneď po výrobe. V Taliansku ju preto jedia často ešte v ten istý deň.

  6. Luxus na tanieri
    Burrata sa vníma ako exkluzívnejší syr. Keď ju prinesiete na stôl, stáva sa hviezdou večera. Mozzarella je každodenná klasika, burrata je špeciálna príležitosť.

  7. Perfektný pár
    Hoci sú rozdielne, tieto syry sa výborne dopĺňajú. Mozzarella prinesie ľahkosť a burrata krémovosť – spolu vytvárajú kombináciu, ktorú by ste mali určite skúsiť aj doma.

 

Podľa čoho si vybrať syr do talianskych jedál?


Ak pripravujete klasické teplé jedlá – pizzu, lasagne alebo zapekané cestoviny – siahnite po mozzarelle. Pri pečení sa krásne roztopí, vytvorí pružnú zlatistú vrstvu a dodá jedlu tú pravú taliansku chuť. Ak sa chystáte vyskúšať náš návod, ako pripraviť neapolskú pizzu, určite siahnite po Mozzarella di Bufala – jej intenzívna chuť a šťavnatosť robia z tohto pokrmu autentický zážitok.

Na druhej strane, ak chcete zažiariť pred hosťami alebo hľadáte niečo špeciálne na studený tanier, je tu burrata. Jej krémové srdce sa skvelo hodí do čerstvých šalátov, predjedál alebo k pečivu


Kde kúpiť syr burrata?


Čerstvú a autentickú burratu z Apúlie nájdete aj v našom e-shope Perfetto, kde vám ju privezieme priamo z Talianska až na stôl. Objavte jej krémové srdce a pripravte si doma jedlá, ktoré budú jednoducho DELIZIOSO.

Mozzarella je teda univerzálna klasika, ktorú využijete pri varení každý deň. Burrata je naopak šperk talianskej kuchyne, ktorý sa oplatí vytiahnuť, keď chcete jedlu dodať šmrnc a premeniť večeru na malý sviatok.