2. Konzistencia syrov burrata a mozzarella
Kým mozzarella je pevná, elastická a po odtrhnutí sa pekne „ťahá“, burrata je úplne iný príbeh. Na prvý pohľad vyzerá ako guľôčka mozzarelly, no vo vnútri ukrýva krémové srdce zo stracciatelly a čerstvej smotany.
Práve toto tajomstvo robí burratu jedinečnou. Syrár najskôr vytvaruje tenkú „obalovú vrstvu“ z mozzarelly a potom ju naplní kúskami natrhanej mozzarelly (tzv. stracciatella) zmiešanej so smotanou. Preto je vnútro burraty také tekuté a po rozkrojení doslova vytečie na tanier.
Zatiaľ čo mozzarella si drží svoj tvar a perfektne sa hodí na zapekanie, burrata je ako prekvapenie ukryté vo vnútri – ideálna na studené pokrmy alebo ako luxusný doplnok k čerstvo upečenej pizze či pinsa chlebu.
3. Byvolia či kravská?
Nie je syr ako syr. V Taliansku sa totiž vyrába mozzarella aj burrata dvojako – z byvolieho alebo z kravského mlieka.
Mozzarella di Bufala Campana DOP je najtradičnejšia verzia, chránená označením pôvodu. Vyrába sa výlučne z mlieka vodných byvolov, ktoré je bohatšie na tuky. Vďaka tomu má syr intenzívnejšiu, mierne kyslastú chuť a šťavnatejšiu, jemne hebkú textúru. Je to gurmánsky zážitok – PURO, autentický, často servírovaný s čerstvými paradajkami a bazalkou.
Mozzarella z kravského mlieka, známa ako fior di latte, je jemnejšia, neutrálnejšia a cenovo dostupnejšia. Je ideálna na každodenné varenie – od pizze cez lasagne až po sendviče.
A čo burrata? Najčastejšie sa vyrába z kravského mlieka, vďaka čomu je krémová a jemná. No existuje aj Burrata di Bufala, ktorá spája smotanovú plnku s intenzívnou chuťou byvolieho mlieka. Je to lahôdka pre skutočných milovníkov talianskych syrov – a nájdete ju aj v našej ponuke mliečnych výrobkov.
4. Jedia sa inak
Mozzarella sa často zapeká, či už na pizzi, v lasagniach alebo v sendvičoch. Burrata sa naopak servíruje čerstvá, s paradajkami, rukolou a kvapkou olivového oleja.
5. Životnosť
Mozzarella vydrží o niečo dlhšie, burrata je však čerstvá delikatesa, ktorá chutí najlepšie ihneď po výrobe. V Taliansku ju preto jedia často ešte v ten istý deň.
6. Luxus na tanieri
Burrata sa vníma ako exkluzívnejší syr. Keď ju prinesiete na stôl, stáva sa hviezdou večera. Mozzarella je každodenná klasika, burrata je špeciálna príležitosť.
7. Perfektný pár
Hoci sú rozdielne, tieto syry sa výborne dopĺňajú. Mozzarella prinesie ľahkosť a burrata krémovosť – spolu vytvárajú kombináciu, ktorú by ste mali určite skúsiť aj doma.
Podľa čoho si vybrať syr do talianskych jedál?