0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Ako pripraviť špargľu: 7 tipov na prípravu špargle [Návod]

Naučte sa, ako pripraviť špargľu, ktorá môže obohatiť a spestriť váš jedálniček. Táto zelenina z rodu asparagus je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, čo z nej robí ideálnu súčasť vyváženej stravy. Či už preferujete zelenú, bielu alebo fialovú špargľu, jej príprava je jednoduchá a výsledok vždy chutný. V tomto článku vám predstavíme sedem osvedčených tipov, ako pripraviť špargľu – od varenia až po smaženie na panvici.
1. 6. 2024Perfetto

Prečo zaradiť špargľu do svojho jedálnička?

Špargľa je bohatá na vitamíny A, C, E, K a B6, ako aj na železo, vlákninu, proteíny a vápnik. Pravidelná konzumácia tejto zeleniny môže podporiť správne fungovanie tráviaceho systému, znížiť riziko rôznych chronických ochorení, ako je cukrovka typu 2, a navyše podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému.

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov špargľa prirodzene detoxikuje telo od rôznych nečistôt, ktoré sa v ňom, napriek zdravej životospráve, môžu nachádzať. Dôvodov, prečo sa oplatí zaradiť špargľu do vášho jedálnička je mnoho. Zostáva už len jeden krok – vedieť, ako pripraviť špargľu.

Tip: Pri výbere špargle sa zamerajte na to, aby ste si vybrali stonky, ktoré sú pevné a majú sýto zelenú farbu. Ak natrafíte na mäkké, svetlozelené, takmer zlatisté stonky, takejto špargli sa radšej vyhnite. Pre najlepšiu, plnú chuť, si zvoľte bio verziu, ktorá je bežne dostupná v supermarketoch. Používajte najmä prvotriedne suroviny z kvalitných obchodov s potravinami, vďaka ktorým budú výsledné pokrmy vždy lahodné.

 

Ako pripraviť špargľu – krok za krokom

Príprava špargle pozostáva z niekoľkých jednoduchých krokov, ktoré vám nezaberú viac ako 20 minút.

Čistenie zelenej špargle

Spôsob, ako pripraviť a ako očistiť zelenú špargľu, sa od prípravy bielej a fialovej špargle nijako nelíši. V prvom rade je dôležité vedieť, ako ju správne očistiť, aby ste ju zbavili všetkých nečistôt a neželaných častí. Začnite tým, že špargľu dôkladne umyjete pod tečúcou vodou, aby ste z nej odstránili všetky zvyšky pôdy a ďalšie prípadné nečistoty. V ďalšom kroku je potrebné špargľu zbaviť drevnatých koncov – môžete to urobiť napríklad tak, že ju zlomíte v prirodzenom zlomovom bode a neželané časti jednoducho odstránite. Konce môžete tiež odkrojiť nožom, ak preferujete rovnomernejšie kusy.

Ako ochutiť špargľu?

Ak ju budete pripravovať na panvici alebo v rúre, je podstatné, aby bola precízne vysušená. Keď je špargľa čistá a suchá, môžete ju ochutiť čiernym korením, soľou a citrónovou šťavou. V prípade, že špargľu budete variť, jej ochutenie príde na rad až po tepelnom spracovaní.

Ako uvariť špargľu

Varenie špargle je rýchle a jednoduché. Jednou z možností je použitie parného hrnca, v  ktorom sa bude špargľa pripravovať približne 5 – 7 minút. Tento spôsob tepelnej úpravy špargle je vhodný najmä z výživového hľadiska. Počas naparovania sa v špargli zachovajú všetky minerály a vitamíny, ktoré sa pri ostatných spôsoboch prípravy môžu sčasti vytratiť. 

Špargľu môžete tiež variť, a to vo vriacej vode po dobu 3 – 5 minút. Dajte si však pozor na to, aby ste ju nevarili až dovtedy, kým bude úplne mäkká. Špargľa má byť po uvarení stále chrumkavá a len mierne zmäknutá. Ideálne je variť ju vzpriamene tak, aby hlavičky zostali nad hladinou a tepelne sa upravili v pare – ich štruktúra je prirodzene mäkšia ako zvyšná časť špargle.

 

Príprava špargle na panvici – jednoduchý návod

Ako pripraviť špargľu na panvici? Spôsob prípravy grilovanej špargle na panvici je mimoriadne jednoduchý a navyše praktický, keďže spolu so špargľou môžete opiecť aj ďalšie suroviny. Ku špargli môžete na panvicu pridať šampiňóny, tofu, plátky schwarzwaldskej šunky, alebo kvalitný taliansky syr. Tieto suroviny nevyžadujú intenzívnu tepelnú úpravu a preto ich môžete opiecť súbežne so špargľou – chutný a výživný pokrm tak budete mať pripravený v priebehu 15 minút.

Postup prípravy špargle na panvici je nasledovný: Rozohrejte trochu olivového oleja na stredne silnom ohni. Pridajte očistenú a suchú špargľu, ktorá je vopred ochutená čiernym korením, soľou a citrónovou šťavou. Následne ju opekajte z každej strany po dobu 2 – 3 minút. Opečená špargľa by mala mať zlatistú farbu a mala by byť dostatočne mäkká, no zároveň stále chrumkavá.

Zaujímavosť: História špargle siaha až do čias starovekého Egypta, kde bola považovaná za liečivú bylinu. Egyptská kráľovná Nefertiti ju označila ako rastlinu bohov.

Ako pripraviť špargľu v rúre

Ak pripravujete pokrm, ktorého súčasťou budú pečené zemiaky alebo pečené mäso, pridajte k nim aj výživnú špargľu. Ako upiecť špargľu v rúre? Postup je opäť jednoduchý. Rúru predohrejte na 200 °C. Špargľu umiestnite na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkajte ju olivovým olejom a posypte vašimi obľúbenými bylinkami. Odporúčame vám použiť najmä bylinky, ako je tymián alebo rozmarín, a to najmä vďaka ich prenikavej aróme, ktorá spolu so špargľou tvorí lahodnú kombináciu.

Ak budete spolu so špargľou pripravovať aj ďalšie suroviny, ako pečenú zeleninu, zemiaky alebo mäso, vložte ich do rúry o 30 minút skôr. Po 30 minútach pečenia do rúry pridajte aj špargľu, ktorá sa bude piecť 10 – 15 minút. Po upečení by mala byť mierne mäkká a na koncoch ľahko skaramelizovaná.

 

Tipy na ochutenie špargle

Možností, ako ochutiť špargľu, je mnoho. Pre tých, ktorí preferujú jemné a prirodzené chute, je vhodná príprava zelenej špargle na masle alebo olivovom oleji s trochou soli a malým množstvom čierneho korenia. Odporúčame pridať aj pár kvapiek citrónu, ktorý zabezpečí sviežu chuť.

Ak obľubujete výrazné a intenzívne, mierne pikantné chute, máme pre vás skvelý tip na ochutenie špargle. Pripravte si marinádu z nasledovných ingrediencií:

  • olivového oleja
  • citrónovej šťavy
  • strúčikov cesnaku
  • byliniek

Ďalšou, chuťovo výraznejšou a pikantnejšou možnosťou je marináda z:

  • horčice
  • medu
  • balzamikového octu
  • chili semienok

Špargľu marinujte aspoň 30 minút pred pečením alebo grilovaním, vďaka čomu zabezpečíte jej plnú chuť aj po tepelnej úprave.

Špargľu môžete ochutiť aj priamo na tanieri. Podávajte ju teplú s kúskami parmezánu a pokvapkajte ju balzamikovým octom. Krok vedľa neurobíte ani v prípade, ak ju pokvapkáte citrónovou šťavou až po dopečení. Svieža aróma a chuť citrónu tak vyniknú o čosi lepšie ako keď je šťava spolu so špargľou tepelne opracovaná. Pre milovníkov pikantných pokrmov je skvelou voľbou opečená špargľa, ktorá je pokvapkaná chilli omáčkou.

Obľúbené recepty so špargľou

Špargľa je obľúbenou súčasťou mnohých slaných receptov. Predstavíme vám tie najlepšie z nich.

Recept z bielej špargle

Modernou, i keď menej zdravou možnosťou, je recept na prípravu bielej špargle. Jeho postup je pomerne jednoduchý: špargľa sa v prvom kroku uvarí a následne opraží v trojobale. V porovnaní s obaľovaným syrom ide o podstatne zdravšiu alternatívu, ktorá sa skvele hodí k pečeným zemiakom a jogurtovému dresingu. Na rozdiel od obaľovaného syru má tento recept zo špargle podstatne menšie množstvo nasýtených mastných kyselín a navyše obsahuje široké spektrum minerálov a vitamínov. Ak preferujete bezlepkovú alternatívu, špargľu môžete obaliť v mandľovej alebo kokosovej múke.

Zdravé recepty zo špargle

Najmä počas teplých jarných a letných dní oceníte zdravé recepty zo špargle, ako je napríklad svieži a chutný šalát zo zelenej špargle. Recept na prípravu zelenej špargle je jednoduchý a výsledok poteší ako vaše chuťové bunky, tak aj vaše zdravie. Špargľu ochuťte jedným zo spôsobov, ktoré sme vám predstavili v predchádzajúcich častiach článku. Následne ju opečte na panvici alebo v rúre a pokým sa pripraví, nakrájajte si vašu obľúbenú zeleninu. Nebojte sa ani použitia medvedieho cesnaku alebo rôznych byliniek. Opečenú špargľu nakrájajte, zamiešajte ju s čerstvou zeleninou a polejte dresingom podľa vlastného výberu.

Grilovaná špargľa na panvici

Na internete ste už určite spozorovali obľúbený recept so špargľou v podobe grilovanej špargle, ktorá je obalená v schwarzwaldskej šunke. Ak by ste radi pripravili sýtejšiu verziu tohto receptu, medzi špargľu a šunku vložte plátky syra. Môžete si zvoliť druh syra podľa vlastného výberu – odporúčame vyskúšať aj variant s údeným alebo plesnivým syrom, ktorých chuť je prenikavá a skvele sa dopĺňa s jemnou chuťou špargle. Alternatívou je posypanie syra na vrch špargle – odporúčame parmezán, ktorý sa dokonale dopĺňa s jemnou chuťou špargle.

Výživný pokrm na milión spôsobov

Špargľa ponúka širokú škálu možností prípravy – od jednoduchého varenia až po náročnejšie recepty. S tipmi z tohto článku môžete ľahko začleniť špargľu do svojho jedálnička a užívať si nielen jej chuť, ale aj mnohé zdravotné benefity. Či už sa rozhodnete pre klasickú prípravu špargle, alebo zaexperimentujete s novými receptami v podobe rôznych marinád, vždy to bude zdravý a chutný spôsob, ako obohatiť vaše stravovanie.