0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Biga - predfermentovaná pizza

8. 6. 2024Perfetto
Počet ingrediencií 4
Príprava / Varenie 120 min.
Počet porcií 5
Náročnosť receptu Stredná obťiažnosť
  • Múka W 300 - 350 1kg
  • Čerstvé alebo Sušené droždie 7g alebo 4,2g
  • Studená voda 700g
  • Soľ 30g

Postup: 

1. časť Biga: 
Do nádoby alebo miesiča vylejeme 300g vody. Vo vode rozpustíme všetko droždie a tak do vody pridáme 700g múky. Miešame, aby sa nám voda spojila s múkou. Pokračujeme v miesení, pokiaľ sa všetka múka správne spojí s vodou. Následne Bigu prikryjeme a necháme odpočívať 18 – 20 hodín pri teplote 17 - 20 stupňov.

2. časť cesto: 
Do miesiča dáme 80% studenej vody ktorá nám ostala (približne 300g), všetku múku, celú bigu z predošlého dňa a začneme s miešaním na prvom rýchlostnom stupni. Keď bude cesto vyzerať lepšie premiesené, prepneme na druhý stupeň rýchlosti a pomaly krok po kroku pridávame zvyšnú vodu, stále počkáme pokiaľ sa voda pekne absorbuje. Pred koncom zostatkovej vody pridáme celú soľ a zvyšnú vodu. Miesime, pokiaľ cesto bude mať teplotu 23 - 24 stupňov. Hneď potom cesto vyberieme zo stroja a poprekladáme. Potom cesto prikryjeme vlhkou utierkou a necháme odpočívať 1 – 2 hodiny pri izbovej teplote.

Tak z cesta urobíme pizza bochníky v hmotnosti 250 - 290g a necháme pizza bochníky 4 hodiny odpočívať pri izbovej teplote. Nezabudnite na podsyp a rozťahovanie používať "múku" spolvero. Následne je cesto pripravené na pečenie. Pečieme pri teplote 440 -  470 stupňov.