Zaváranie nie je len stará tradícia našich babičiek – v modernej kuchyni sa k nej vraciame čoraz častejšie. A čo keby sme ju prepojili s chuťami LA DOLCE VITA? Zaváranie v rúre je jednoduchý spôsob, ako si doma uchovať zeleninu, ovocie či omáčky bez komplikovaných prístrojov. Stačí bežná rúra a pár osvedčených trikov.
V tomto článku vám ukážeme, ako si pripraviť sterilizované potraviny pohodlne doma – od paradajkovej passaty, cez zeleninové antipasti až po sladké broskyne v sirupe. A samozrejme, pridáme aj recepty s talianskym šmrncom, ktoré si zamilujete.
Aké zaváraniny sú typické pre Taliansko?
Taliani sú veľkí majstri v tom, ako si uchovať sezónne chute aj na zimu. Tradičné talianske zaváraniny (conserve, sott’olio, sott’aceto) sú väčšinou zeleninové, ale nájdeme aj sladké ovocné dobroty. Tu je prehľad tradičných talianskych zaváranín:
- Pomodori pelati – lúpané paradajky v pohári; základ na omáčky, pizzu, polievky.
- Passata di pomodoro – hladká paradajková omáčka; asi najčastejšia domáca zaváranina.
- Melanzane sott’olio – baklažán nakladaný v oleji s cesnakom a bylinkami.
- Zucchine sott’olio – cuketa v oleji, často s chilli alebo mätou.
- Peperoni arrostiti – pečené papriky naložené v oleji.
- Carciofi sott’olio – baby artičoky v oleji (typická pochúťka z juhu).
- Funghi sott’olio – huby v oleji, často dochutené cesnakom a petržlenovou vňaťou.
- Giardiniera – mix zaváranej zeleniny v náleve (mrkva, karfiol, cibuľka, paprika).
- Marmellata di fichi – figový džem, skvelý k syrom.
- Pesche sciroppate – broskyne v sladkom sirupe.