Primitivo sa zmenilo na Perfetto, prečítajte si o našej zmene!

0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Sladké makovky

5. 2. 2024Perfetto
Príprava / Varenie 210 min
Počet porcií 10
Náročnosť receptu Stredná
Počet ingrediencií 13

Ingrediencie

  • Hladká múka Primitiva "tipo 1" 500 g
  • Mlieko 250 ml
  • Čerstvé droždie 1 ks
  • Vajce 1 ks
  • Kryštálový cukor 80 g
  • Vanilínový cukor 1 ks
  • Soľ Štipka
  • Citrónová kôra Podľa potreby
  • Maslo 100 g
  • Prášok do pečiva 1/2
  • Rum 25 ml
  • Mak Podľa porteby
  • Vajce Na potretie

Postup:

Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie a začneme s prípravou kvásku. Mlieko si zohrejeme cca na 28 stupňov maximálne (mlieko by nemalo mať viac ako 30 stupňov, pretože potom kvasinky strácajú svoju schopnosť kvasenia). Do teplého mlieka si pridáme polievkovú lyžicu múky, cukru a celé droždie. Všetky ingrediencie spolu zmiešame, zakryjeme a necháme droždie aktivovať pri izbovej teplote.

Kým nám droždie pracuje pridáme si do misy zvyšnú preosiatu múku, prášok do pečiva, kryštálový cukor, vanilínový cukor, citrónovú kôru, zmäknuté maslo, rum a následné aj aktivovaný kvások. Zo všetkých týchto ingrediencií si v kuchynskom robote vypracujeme hladké a elastické cesto. Miesime približne 10-15 minút (alebo až kým sa neodliepa od stien misy). Cesto môžme ešte chvíľku
spracovávať aj ručne. Následne hotové cesto preložíme do misy a prekryjeme kuchynskou utierkou. Necháme kysnúť pri izbovej teplote približne 1 hodinu (alebo kým cesto zdvojnásobí svoj objem).

Po 10 minútach kysnutia môžeme cesto zľahka premiesiť v mise aby sme podporili elasticitu cesta. Keď máme cesto dostatočne vykysnuté vyberieme ho z misy a povážime, následne si cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí (bochníčkov), ktoré vyvaľkáme do trojuholníka. Každý trojuholník začneme rolovať od širšej časti smerom k užšej. Hotové rohlíky necháme na plechu vystlaným papierom na pečenie podkysnúť ešte 30 minút. Počas kysnutia prekryjeme rohlíky kuchynskou utierkou aby neobschli. Rúru si predhrejeme si rúru na 180 °C. Rohlíky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Pečieme do zlatista 15 minút. 

Upečené makovky necháme vychladnúť a následne ich môžeme natrieť jedným z naších skvelých džemov. Prajeme dobrú chuť :)

Allora! Suroviny na recept môžete kúpiť aj tu!