0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Objavte PERFETTO chute talianskych dní

Máte radi pompézne oslavy plné labužníckych zážitkov? Taliani rozhodne! Každoročne sa na Apeninskom polostrove konajú rozmanité festivaly nielen vynikajúceho jedla. Cestovať stovky až tisíce kilometrov za kultúrno-gastronomickými zážitkami však už nie je úplná nevyhnutnosť. Kus nefalšovaného Talianska môžete zažiť aj doma na Slovensku.
7. 6. 2024Perfetto

Jún, mesiac prebúdzajúceho sa leta, prináša okrem slnečných lúčov aj bohatú nádielku pravej talianskej kuchyne, kultúry a zábavy. Talianske dni sú oslavou štátnosti, prelomových historických udalostí a talianskych tradícií, v ktorých hrá nezastupiteľnú úlohu rokmi vycibrená gastronómia, vychýrená vo všetkých kútoch sveta. Spoznajte významné udalosti, ktoré ospevujú kultúrne dedičstvo tohto juhoeurópskeho národa.

 

Festa della Repubblica Italiana

Deň talianskej republiky. Udalosť, ktorá započala novú éru talianskej histórie. Milióny Talianov si 2. júna pripomínajú referendum z 2. a 3. júna 1946, v ktorom si občania zvolili demokratické štátne zriadenie. Ide o významný míľnik po hrôzach druhej svetovej vojny a fašizme, sužujúcom európsky kontinent.

Tento deň patrí medzi národné symboly Talianska, dokonale zosobňujúce taliansku kultúru a históriu. Návštevníci tejto slávnosti si môžu každoročne vychutnať vojenskú prehliadku pri Pamätníku neznámeho vojaka na námestí Piazza Venezia v Ríme. Jedinečným zážitkom je aj akrobatický prelet talianskych vzdušných síl Frecce Tricolori, vytvárajúcich dymovú stopu vo farbách slávnej talianskej trikolóry.

Aká by to bola oslava bez jedla! Každý región oslavuje symbol talianskej demokracie po svojom. Na tanieroch nebudú chýbať cestoviny, morské plody (ryby, mušle, homáre…), pizza, kvalitné mäsové výrobky, čerstvé ovčie syry, olivy či píniové oriešky. Hojne sa využíva aj balzamikový ocot, olivový olej, fenikel, šafrán alebo rozmarín na dochutenie pokrmov.

Taliani majú naozaj veľmi radi pestrú paletu chutí. Inšpirujte sa receptami na pravú taliansku pizzu, nechajte sa uniesť svetom lahodných originálnych syrov alebo vyskúšajte skvelé domáce fettuccine. BUON APPETITO!

 

Festa Artusiana 2024

Festival jedla a vína, ktorý privíta nadšencov talianskej gastronómie v meste Forlimpopoli. 10 dní hodovania, ktoré začína v sobotu 22. júna a končí v nedeľu 30. júna 2024. Počas tejto udalosti všetci ľudia dobrej vôle vzdávajú hold otcovi modernej talianskej kuchyne Pellegrinovi Artusimu (1820 - 1911), ktorý bol zároveň najslávnejším občanom tohto malebného mestečka. Tento pán napísal kuchárku La scienza in cucina e l'arte di mangiar bene, pričom niektoré recepty môžete ochutnať priamo na slávnosti. PERFETTO!

Mesto Forlimpopoli je dokonalým rajom pre milovníkov skvostného jedla. Ide o miesto dokonalého spojenia harmónie, gastronómie a kultúry, ktoré sa počas Festa Artusiana odohráva primárne v starom meste a na hlavnom námestí Piazza Pellegrino Artusi. Ulice, námestia a uličky sú v priebehu festivalu premenované na kapitoly slávnej kuchárky. Potešenie pre chuťové poháriky poskytujú reštaurácie a rozličné stánky, rozvoniavajúce neodolateľnými chuťami talianskych špecialít. Slávnostnú atmosféru dopĺňajú rôzne predstavenia, koncerty, výstavy či podujatia.

Artusiho kniha obsahuje množstvo pokrmov, od vývarov, omáčok a predjedál cez rybie a mäsové pokrmy až po koláče a múčniky. Na počesť vychýreného kuchára si môžete pripraviť svieži jahodový koláč, dopriať krémovú paradajkovú polievku alebo vyskúšať fenomenálny bravčový steak. Podobne ako Artusi popustil uzdu svojej fantázii, aj vy môžete objavovať nové recepty plné fantastických chutí.

Viva Italia 2024

To najlepšie z Talianska na Slovensku môžete zažiť každý rok na festivale Viva Italia. Je to najväčšia oslava talianskej kultúry vrátane jej fenomenálnej gastronómie. Sme radi, že sme sa aj tento rok mohli zúčastniť už 11. ročníka tejto významnej udalosti v Poprade.

Mali sme pre vás pripravený stánok Perfetto s autentickými talianskymi potravinami, kde ste sa mohli zastaviť, zoznámiť sa s nami a ochutnať FANTASTICO taliansku kuchyňu - 50 druhov prosecca, široký sortiment šuniek a syrov, tradičné cestoviny či olivové oleje. Organizátori si ako každý rok pripravili bohatý kultúrny program: hudobné vystúpenia rôznych talianskych umelcov, impozantnú výstavu fotografií F1 Martina Trenklera alebo premietania talianskych filmov v Kine Tatran. Bolo to PERFETTO a my sa tešíme, že sme sa s mnohými z Vás mohli stretnúť aj osobne. Tí, čo ste nás nestihli, dajte si tento júnový festival jedla do kalendára na budúci rok.

Oslávte talianske dni naozaj gurmánsky

Talianske dni sú oslavou pestrej talianskej kultúry a kuchyne, ktorú si obľúbili aj tí najnáročnejší gurmáni po celom svete. Ak necestujete do Talianska a nestihli ste festival Viva Italia na Slovensku, nevadí. My sme pre Vás pripravili oslavu talianskych dní z pohodlia Vášho domova. Využite zľavy na vybrané talianske produkty a urobte si doma taliansky deň podľa Vašich predstáv.