0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Focaccia s olivami a rozmarínom

23. 2. 2024Perfetto
Príprava / Varenie 210 min
Počet porcií 6
Náročnosť receptu Náročná
Počet ingrediencií 9
  • Molino Pasini Primitiva „tipo 2“ 500 g
  • Sušené droždie 1 g
  • Vlažná voda 400 ml
  • Olivový olej 20 g
  • Soľ 12 g
  • Čierne olivy Podľa potreby
  • Cherry paradajky Podľa potreby
  • Čerstvý rozmarín Podľa potreby
  • Olivový olej Na potretie
  • Zelené olivy Podľa potreby

Postup:

Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie a pustíme sa prípravy focaccie. V mise si zmiešame múku, droždie a vlažnú vodu. Krátko premiešame v kuchynskom robote, aby sa nám igrediencie spojili. Vznikné nám mokré a lepivé cesto s vysokou hydratáciou (80%). Práca s takýmto cestom si vyžaduje vždy mokré alebo naolejované ruky, aby sa nám na ne cesto nelepilo. Tento základ na focacciu prekryjeme kuchynskou utierkou a necháme 30 minút odpočívať.

Po odpočinutí pridáme olivový olej a soľ. Misu s cestom vložíme do robota a začneme miešať hákovým nástavcom na strednej rýchlosti. Miesime 10-15 minút alebo kým sa cesto pekne odliepa od stien robota a je hladké a lesklé.

Cesto necháme odpočívať ďalších 30 minú pod vlhkou utierkou či potravinárskou fóliou. Ideálne pri teplote okolo 24 stupňov. Ak máte teraz doma chladnejšie, tak zapnite na minútku rúru a cesto nechajte kysnúť v jemne teplej rúre. Po odpočinku spravíme prvý preklad cesta. Cesto z bokov naberieme mokrými prstami, natiahneme stred cesta do vzduchu a necháme, aby sa zložilo pod seba. Toto opakujem tak 10 krát, kým je cesto viditeľne pevnejšie a drží tvar. 

Pokračujeme znova 30 minútovým odpočinkom v teple a ďalšou sériou rovnakých prekladov. Po druhom preklade necháme cesto kysnúť v teple posledný krát na 1 až 2 hodiny. Nechceme, aby sa cesto zdvojnásobilo a divoko kyslo, stačí ak sa zväčší o 50-60%. Cesto si preložime do menšej zapekacej misy, ktorú tiež prekryjeme fóliou a dáme na 24 až 48 hodín do chladničky.

Po 1 až 2 dňoch si pripravíme plech na pečenie s rozmerom 32x33cm. Pri väčšom plechu nám vznikne tenšia focaccia. Ak je váš plech nepriľnavý, stačí ho poriadne poliať olejom (nešetrite), ak máte klasický plech, tak ho vysteľte papierom na pečenie a potom polejte olejom. Z chladničky vyberieme cesto na focacciu, podberieme ho z každej strany, aby sme ho jemne uvoľnili a preložíme na plech. Už bez prekladania, takto sa zachovajú aj prípadné bubliny, ktoré vznikli v chladničke a tvar focaccie. Cesto už len jemne ponaťahujeme do strán a necháme ho 1-2 hodiny kysnúť.

Vyhrejeme si rúru na 250 stupňov. Po dokysnutí polejeme focacciu olejom aj z hora, prstami spravíme nejaké dierky, snažíme sa nepopraskať bubliny (toto cesto nebude extra bublinkové počas kysnutia, veľké bubliny vzniknú hlavne pri pečení) a do dierok poukladáme olivy, cherry rajčiny, rozmarín a soľ. Pečieme približne 20-25 minút. Riadime sa farbou cesta, ktoré chceme čo najtmavšie. Pri väčšom plechu si dajte pozor, aby ste focacciu nevysušili, čo sa pri tenšom pečive stáva. Vtedy je potrebné piecť focacciu kratšie. Ak chcete chrumkavú a zlatú focacciu aj z dola, pečte focacciu na dne rúry alebo v nižšej časti rúry. Pozor však aby ste cesto nespálili.

Keď máme focacciu správne upečenú necháme ju vychladnúť na mriežke, nie na plechu. Až keď focaccia vychladne pustíme sa do krájania. A teraz nastáva ten moment kedy môžete túto FANTASTICO focacciu ochutnať J