0
Tvoj košík je momentálne prázdny

Ako uskladniť cesnak? Najlepšie tipy na skladovanie cesnaku

Čerstvý cesnak je to, čo dodáva mnohým jedlám výraznú chuť. Preto je dôležité vedieť, ako uskladniť cesnak správne. Nakrájaný, drvený alebo pretláčaný lisom, cesnak je neodmysliteľne základnou ingredienciou mnohých obľúbených receptov. Či už je to cesnakový chlieb, pizza, hrianky, omáčky na cestoviny, šaláty alebo čokoľvek iné, cesnak dodáva každému jedlu šmrnc. A práve preto je nevyhnutné mať ho vždy po ruke čerstvý a kvalitný!
1. 6. 2024Perfetto

Týmto článkom by sme vám chceli pomôcť nájsť pre vás ten najlepší spôsob, ako uskladniť cesnak podľa toho, či je neolúpaný, olúpaný alebo lisovaný: na kuchynskej doske, v chladničke, mrazničke, v oleji či v soli. Každá metóda funguje dobre, záleží len na tom, v akom štádiu sa cesnak nachádza a ako dlho ho chcete uchovávať. Na záver pridáme aj zopár tipov, čoho by ste sa pri skladovaní mali vyvarovať.

Dobrá správa však je, že cesnak je jednoduchou surovinou na uchovanie a len tak ľahko sa nepokazí!

Cesnak je základnou ingredienciou v kuchyniach po celom svete. Patrí do rodu rastlín z čeľade amarylkovité, rovnako ako cibuľa, pór či pažítka. Používa sa ako zelenina, korenina, aj ako liečivá rastlina. Má vysoký obsah vitamínov A, B, C, E a obsahuje tiež minerály, ako sodík, draslík, jód a iné. Ľudia si ho však obľúbili hlavne kvôli jeho výraznej chuti a aróme.

 

Ako uskladniť čerstvý cesnak v kuchyni

Čerstvý cesnak je najlepšie uchovať celý a neolúpaný. Najúčinnejším spôsobom, ako ho skladovať, je držať ho na tmavom a suchom mieste mimo priameho slnečného žiarenia. Ako u každej potraviny, nepriateľmi cesnaku sú hlavne svetlo, ktoré spôsobuje jeho klíčenie, ako aj teplo a vlhkosť, ktoré naopak prispievajú k hnilobe.

Ak teda máte na kuchynskej doske chladné a suché miesto, najjednoduchším riešením, ako uskladniť cesnak, je vložiť ho do misky, sieťky alebo papierového vrecúška a len ho tam položiť. A ak je vaša kuchyňa príliš presvetlená, stačí cesnak vložiť do kuchynskej skrinky  (najlepšie na spodné poličky, kde je vzduch chladnejší).

 

Ako správne sušiť cesnak

Sušenie cesnaku je jedným z tradičných spôsobov jeho skladovania. Aby ho bolo možné vysušiť, uistite sa, že strúčiky sú čerstvé a pevné. Potom ich len olúpte a prekrojte na polovicu. Môžu sa nechať sušiť na vzduchu v teplom a suchom prostredí.

Rýchlejším spôsobom je však vložiť prekrojené strúčiky na dve hodiny do rúry na 60 stupňov. Po dvoch hodinách treba teplotu znížiť na 54 stupňov, kým cesnak úplne nevyschne. Následne ho treba vybrať a uložiť do vzduchotesnej nádoby. Takto uložený cesnak vydrží na suchom a tmavom mieste aj niekoľko mesiacov.

 

Uskladnenie cesnaku v soli – domáca cesnaková soľ

Po vysušení cesnaku ho tentokrát neodkladajte do vzduchotesnej nádoby. Namiesto toho ho vložte do mixéra a rozmixujte ho na jemný prášok. Pridajte hrubozrnnú morskú soľ (v pomere 1:4) a mixujte ďalších pár sekúnd. Dajte si však pozor, aby ste ju nespracovávali príliš dlho, pretože sa môžu vytvoriť hrudky. Takúto soľ potom presypte do sklenenej nádoby.

 

Uskladnenie cesnaku v oleji, kedy je to bezpečné?

Cesnak môžete tiež uskladniť v oleji, čo je skvelý spôsob, ako pridať chuť do vašich jedál.

Treba si však dať pozor na to, že ukladaním surového cesnaku do oleja môže vzniknúť nebezpečný toxín. Tomu sa dá predísť tepelným spracovaním. Teplota ničí baktérie, takže uskladniť cesnak v oleji môžete práve jeho varením. Ten sa môže ďalej použiť v omáčkach, dresingoch alebo na cestoviny, spolu s cesnakovým olejom.

Metóda prípravy: Cesnak zalejte olejom v malom hrnci (pomer je približne 1/2 šálky oleja na jeden celý cesnak). Varte na miernom ohni jednu hodinu (olej má len jemne bublať, približne na teplote 95 stupňov). Následne nechajte vychladnúť a skladujte ho v sklenenej nádobe až po dobu jedného mesiaca.

 

Skladovanie cesnaku v mrazničke – záchrana po hodnej úrode

Ak pestujete vlastný cesnak alebo ste sa len ocitli v situácii, kedy máte veľkú kopu cesnaku a nemáte ho kam dať, mrazenie je cesta, ktorou sa treba ubrať. Jediný dôležitý detail, pri uskladnení cesnaku v mrazničke, je jeho uloženie vo vzduchotesnej nádobe alebo vrecúšku. Cesnak môžete zmraziť celý, v strúčikoch (olúpané aj neolúpané), pokrájaný aj pretlačený. Vydrží tak až 6 mesiacov.

TIP: Ak zvažujete mrazenie cesnaku, môžete lisovaný cesnak vložiť do formy na ľad, ktorú potom zavriete vo vzduchotesnom vrecku. Tieto zmrazené kocky si potom môžete kedykoľvek vybrať a rovno ich pred varením hodiť na panvicu.

Kedy je dobrý nápad skladovania cesnaku v chladničke?

Skladovanie cesnaku v chladničke je dobrou voľbou v prípade, že už máte jednotlivé strúčiky olúpané, alebo sa vám zvýšil pretlačený cesnak. Práve chladnička zabezpečí to, že sa nepokazí a budete ho môcť neskôr použiť.

Na uskladnenie cesnaku v chladničke, vložte celé alebo pretlačené strúčiky do vzduchotesného vrecka alebo nádoby (kvôli tomu, aby vám cesnak neovplyvnil chuť ostatných jedál v chladničke). Celé strúčiky takto vydržia v chladničke okolo týždňa, zatiaľ čo prelisovaný cesnak len pár dní. Týmto spôsobom však cesnak stráca na aróme, takže vám odporúčame ho skonzumovať čo najskôr.

 

Ďalšie tipy na skladovanie cesnaku

  • Nech už sa rozhodnete skladovať cesnak kdekoľvek, uistite sa, že je to miesto chladné, suché a má dobrú cirkuláciu vzduchu.
  • Vždy sa vyhnite skladovaniu cesnaku v plastových a mikroténových vreckách. V tých sa totiž môže tvoriť kondenzácia a spôsobiť tak pleseň, čím by sa cesnak úplne znehodnotil.
  • Počas skladovania pravidelne cesnak kontrolujte. Ak vidíte, že strúčiky začínajú klíčiť, jednoducho ich odstráňte.
  • Pri nákupe cesnaku hľadajte hlavičky, ktoré sú pevné na dotyk a nemajú žiadne známky plesní alebo vlhkosti. Strúčiky by mali byť plné a suché.
  • Vždy je najlepšie skladovať cesnak nelúpaný, pretože jeho vonkajšia vrstva chráni vnútorné strúčiky pred plesňou a vysychaním.

Použitím týchto tipov na uskladnenie cesnaku si môžete byť istí, že váš ostane čerstvý a chutný po dlhú dobu. A či už ho skladujete v soli, oleji, mrazničke alebo v chladničke, vždy máte po ruke cesnak pripravený na použitie v kuchyni.

Je starý cesnak jedlý?

S témou skladovania cesnaku sa prirodzene vyskytuje otázka, či je bezpečné ho jesť, ak už ho máme dlhší čas.

Vyklíčený cesnak nie je nebezpečný na konzumáciu, ale nebude mať rovnakú chuť ako čerstvý, nevyklíčený cesnak. Bude ostrejší a horkejší bez príjemných sviežich a korenistých tónov. Mnoho ľudí však siaha po takomto cesnaku dobrovoľne, pretože dokáže spestriť paletu chutí rôznych receptov.

Pozor, aj keď klíčiaci cesnak nie je nebezpečný, plesnivý cesnak určite je. Nejedzte ho, ak sú na ňom známky chlpatých sivých, čiernych alebo modrých škvŕn. Takýto cesnak je už na vyhodenie.

 

Prečo si dať záležať na skladovaní cesnaku

Cesnak nie je známy len svojou vôňou a chuťou. Už oddávna sa používal tiež pre svoje zdravotné a liečebné vlastnosti, čo dokazujú staroveké dokumenty z Egypta, Grécka či Rímskej ríše. Z nedávno zverejneného článku poskytovateľa zdravotných informácií Healthline sa môžeme napríklad dozvedieť, že „súčasný výskum potvrdzuje, že cesnak môže mať niektoré skutočné zdravotné výhody, ako je ochrana pred nádchou a schopnosť pomáhať znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu.” Práve preto je správne skladovanie cesnaku kľúčovou úlohou každého dobrého kuchára.

 

Tipy na záver

Keď už je cesnak uskladnený, ako má byť, je pripravený na použitie do mnohých chutných receptov. Inšpiráciu je možné nájsť v našom nedávnom článku “Buďte CREATIVO v kuchyni ako Da Vinci”, kde sa môžete oboznámiť s netradičným prístupom k talianskej kuchyni a nájsť tam inovatívne recepty s využitím obľúbeného cesnaku.

A ak patríte medzi tých, ktorí si pochutnávajú aj na jemnej chuti medvedieho cesnaku, máme pre vás návod, ako skladovať medvedí cesnak a uchovať tak jeho čerstvosť v tomto článku.